Erdély. Templomi festmények. A magyarok kínozzák Krisztust? * és a tehetetlen románok sírnak.
Rumanian church pictures in CATEDRALA ORTODOXÄ ROMÂNÄ TÂRGU-MURES,Transsylvania.
Depicts Hungarians torturing Christ
?  * as the helpless Rumanians stand by

Krisztust állva vesszőzik

Kedves xxx!

A képeket, amiket küldtem a Marosvásárhely fő terén (úgy tudom, a románok Győzelem terének nevezik) található ortodox templomban készítettem. A falfestmények a bejárat után rögtön jobbra találhatóak.

A képeket 2001 júniusában vettem fel egy Praktica M40 MD típusú fényképezőgéppel.

Azért készítettem alulról, mert magasabban voltak, és nem is volt időm közelebb menni, mivel észrevett a román biztonsági őr, így gyorsan kellett elkészítenem a felvételeket, hogy el tudjak menni, mielőtt odaér.

Nem tudom, hogy ki és mikor készítette a festményt, de azt tudom, hogy ugyanilyen festmény található még más román templomokban is.

Örülök neki, ha minél többen látják ezeket a képeket, hiszen ezek bizonyítják az erdélyi magyarság elnyomását...

Egy Magyarországon élő fiatalember küldte. Az eredeti képek sokkal nagyobbak és jobbak, de helyszűke miatt nem tudom nagyban bemutatni.

A szóban lévő templom
CATEDRALA ORTODOXÄ ROMÂNÄ TÂRGU-MURES
honlapja:

http://www.netsoft.ro/locuricelebre/ortodoxa.html
(website of the cathedral)


 * Az Erdélyi Fórum vitaoldala szerint (2003.II.10)
http://www.disputa.ro/disputa/ultimatebb.php?ubb=get_topic;f=3;t=000055
a román szöveg:
"...a fost judecat de stapinirea calvina, inchis si batut in fata inchisorii, dupa cum marturisesc cronicarul sas Andrei /indescifrabil?/ pastor in Petresti -Alba si cronicarul maghiar Gh. Cserei"

Fordítás:
"...a kálvinista hatalom elitélte. bezáratta és megverette a börtön előtt, és erről tanúskodott a szász krónikás és Petrest-i lelkipásztor Andreas ...... illetve Cserei György magyar krónikás"

Vitaszövegből:
"...Valószínüleg az annak idején Erdélyben csak megtűrt ortodox vallás egy helyi képviselőjének a meghurcolását ábrázolja a kép, de semmiképpen nem a "román-Jézust"... (Szerk: Glóriának s nem fejdísznek tünik a szenvedő férfi fején a kör, ami szentet vagy Jézust jelent)

Olvasóink véleménye:
"...nem változtat a tényen, hogy a románok a magyarokat kegyetlenként tüntették fel a képen, bármi legyen is a címe..."

"... a kép célja u.a.: a gonosz magyarok verik a szegény románt, amit lehetőleg mindig lásson az aki bemegy a templomba!..."

Amennyiben valaki megtudná erősíteni vagy cáfolni a fordítást, kérem írjon itt és elküldöm a képek nagyobb, talán jobban olvasható példányát!

Krisztust térdelve vesszőzik

RETURN HOME