Szeminárium az Európai Parlamentben a benesi dekrétumok magyarokat sújtó vonatkozásairól,
Brüsszel, 2002. június 24.

A Magyarok Világszövetsége által 2002. április 4-én Kéménden /Kamenin/ Szlovákiában rendezett nagyhatású fórumon és nemzetközi sajtótájékoztatón, olyan adatok és tények kerültek nyilvánosságra, amelyek arra késztették az MVSZ vezetőit, hogy a benesi dekrétumok újonnan feltárt magyar vonatkozásait, Brüsszelben az Európai Parlament képviselői előtt is ismertessék.

Az európai föderalistákat tömörítő Európai Szabad Szövetség - az ALE /Alliance Libre Européenne/, az Európai Parlament leginkább kisebbségbarát frakciója ad otthont, és a brüsszeli székhelyű Közép-Európai Emberi Jogi Bizottság, valamint az MVSZ Belgium Országos Tanács támogatja azt a szemináriumot, melyhez az MVSZ tisztségviselőiből és szakértőiből álló testület szolgáltatja a lényeges információt.


Az MVSZ Brüsszelben részvevő küldöttsége:

Esterházy Alice, tiszteletbeli elnök
Erdélyi Géza, református püspök, az MVSZ Védnöki Testületének tagja
Dr. Bödok Alíz, jogász, az MVSZ felkért szakértője
Nagy András, tanár, a benesi dekrétumok áldozata
Borbély Ilona, koronatanú, Havel elnök családjánál szolgált deportáltként.
A küldöttséget Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke vezeti.

A Budapesten megtartott sajtóértekezleten Patrubány Miklós elmondta: \"A Magyarok Világszövetsége ezzel a brüsszeli fellépésével is szolgálja a magyar és az egyetemes közjót. Munkája, bár hatékonyabb mint az előző évtizedben bármikor, a mostaninál is sokkal eredményesebb lehetne, ha a költségvetési támogatás minden előzetes figyelmeztetés nélküli, másfél évvel ezelőtt történt, megvonása nem teremtett volna a 64 éves szövetség életében megalázó anyagi helyzetet. E lehetetlen állapot megszüntetése érdekében a Magyarok Világszö-vetsége az Országgyűléshez fordul, és kéri költségvetési támogatásának helyreállítását.\"

Budapest, 2002. június 20-án
MVSz Sajtószolgálat

RETURN HOME